Skip to main content

André van der Bijl - regisseur

In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Tijdens mijn opleiding maakte ik kennis met het vak drama, muziek en beeldend vormen. Ook sport en geschiedenis hadden mijn interesse. Met o.a. een docent als Bouke Oldenhof ‘koe dat ek net misse’. Tijdens projectweken op de PA konden we als studenten ruimschoots, in de baas z’n tijd, experimenteren met kunst en cultuur.

Eenmaal in het onderwijs kon ik verder vorm geven aan theater; speelde jarenlang als leerkracht mee met het Opsterlands Muziektheater, deed met leerlingen mee aan het Frysk Sjongfestival (2 keer een ‘gouden mikrofoan), schreef een script voor een 100 jarig scholenjubileum, speelde mee in de Gouden Gurbe-winnende Iepenloftproduksje Lang en Lokkich, was deelnemer in koor en ensemble van de muziektheaterproductie Titus Brandsma in Dokkum. Regisseur van vele eindmusicals in het basisonderwijs.

De laatste jaren trek ik samen op met componist /dirigent Hans Jonker in de uitvoering van amateurmusicals met een bronverhaal. Verder doe ik als verteller weer mee aan het vertelfestival Ferhalejûn. Scriptschrijver van het muziektheaterstuk Jan Eisenga, een educatieve voorstelling over het leven van meester Jan Eisenga,gefusileerd op 36 jarige leeftijd tijdens de Molkestaking van 1943. Uitvoering in april 2024 in Gorredijk.

En dan nu samen met Hans Jonker verantwoordelijk voor de uitvoering van de musical Gabriëlla in maart 2024, een Fryske bewerking van de film As it is in heaven.

Sin oan!